onsdag 31 oktober 2012

PLATSBYGGT



Bilder från Boligmagasinet

Jag älskar när man bygger något specifikt för platsen. Det gäller både byggnader, förvaringslösningar och möbler. Det blir oftast mer unikt, mer praktiskt och snyggare. Den här roliga sofflösningen i flera olika nivåer hittade jag på Boligmagasinet. Här finns plats för många, man kan sitta, stå eller ligga. Här kan barnen leka, göra läxor och se på TV. En flexibel möbel alltså. En kul detalj är den överdimensionerade lampan av arbetslampsmodell. Den går rakt ned i inspo-mappen.

tisdag 30 oktober 2012

FOTOGRAFENS HEM









Foton Jakob Nylund

Bjuder på några pics från fotografen Jakob Nylunds hem. De här bilderna hamnade i min inspo-mapp för ett tag sedan. Jag, som har lite av en lampfetisch, går ju genast igång på alla dessa fina lampor. Annars gillar jag den lågmälda färgsättningen, svart-vitt-grått med en touche av trärena ytor, tavelväggen och de små stilleben av fina ting man ser här och var. Men så är han ju fotograf också.

måndag 29 oktober 2012

MARY MADE THIS








Foton från Svensk Fastighetförmedling





Maria, stylist med bloggen Mary made this, säljer nu sitt fina sekelskifteshus i Gamla Enskede! Här finner man härliga vitoljade trägolv, en vacker öppen spis och ett kök med klassisk pärlspont och bänkskiva av marmor. Såklart fint stylat av stylisten själv gissar jag. Det är något med de här gamla husen, en känsla som de nyproducerade husen inte har. Takhöjden, ljuset genom gamla fönsterglas, små prång och sneda tak... Huset påminner faktiskt en del om vårt 20-talshus, vad gäller både planlösning och husarkitektur, fast vi har valt en något mer modern linje inomhus. Fler bilder hittar från Marias hus hittar du här.

INSPIRERANDE BADRUM





Foton från bl a Norm och Sköna Hem.










































































Bjuder idag på lite snygga badrum! Jag gillar när badrummen inte känns som badrum, utan lite mer som bostadens övriga rum. Det får gärna vara enkelt och lite avskalat. Stora plattor av natursten på golvet och vitputsade väggar. Kakel bara där det är nödvändigt, som i duschen och kanske ovanför handfatet. Uppmurade badkar är vackra och praktiska, hela kroppen får plats. Vem vill inte sänka sig ned i ett badkar i något av de två rofyllda badrummen ovan och låta vardagsstressen rinna av? Det vill i alla fall jag, en blåsig måndag som denna.


onsdag 24 oktober 2012

FOTO & DIY



Foto Ikea Livet Hemma


Lampan Foto från Ikea finns nu i tre nya färger, röd, grön och benvit. En lampa med många användningsområden. Själv har jag spraymålat en Foto med matt, svart sprayfärg och hängt i sonens rum. Dagens DIY-tips om ingen av färgerna ovan går hem.

INSPO - KIDS ROOM




Bilder från Bagge inredning, Weekday Carnival och Hemnet.

Idag visar jag några bilder från min inspomapp för barnrum. Jag gillar när barnrummen har en vit enkel bas, där man i stället kan addera färg genom kuddar, täcken och leksaker. Det ska finnas bra och smart förvaring i barnens höjd, så att de enkelt kan plocka undan efter sig. Lådor under sängen är praktiskt. Där kan man förvara legosamlingen eller skrymmande leksaker som man inte vill ha framme alltid och täcken till övernattande kompisar. Jag gillar myshörnan som man fixat i ordning med hjälp av låga skåp (tex köksstommar från Ikea), en skön madrass som man klätt med ett skönt tyg och ett gäng fina kuddar.


måndag 22 oktober 2012

FRENCH CONNECTION & SHADES OF GREY




Numera vill de kända modemärkena inte bara att vi ska hänga in deras kläder i vår garderob, utan även att vi ska sova på deras lakan och mysa under deras filtar i soffan. Se bara på HM, Zara och GANT. Under våren lanserade French Connection sin första hemkollektion. Här är några bilder från deras nya höstkollektion, AW 12. Jag gillar såklart allt detta grayish.

söndag 21 oktober 2012

IKEA GOES GREY

Foto: Ikea Livet Hemma






































Ikea har hakat på den grå trenden. Gillar man lantliga stilen, så finns luckan Lidingö nu även i den här snygga grafitgrå tonen. Jag tror att Lidingö grå blir poppis i höst.

SUNDAY INSPO - STRÅHATTSFABRIKEN


Måste visa ett av mina favoritbostadsprojekt: Stråhattsfabriken på Kungsholmen i Stockholm. Två gamla industribyggnader och ett sekelskifteshus som man byggt om till moderna bostäder. Här finner man modern design i kombination med gamla gjutjärnspelare, stora industrifönster och stuckaturer. Dessutom har man skapat lite mer varma och ombonade lägenheter än vi har varit vana vid att se de sista åren. Överlag har man väldigt fina detaljer och materialval. Varje kök är till exempel specialritat och tillverkat av ett småländskt snickeri. 
Ansvarig arkitekt är Andreas Martin-Löf, som beskriver hela projektet med orden "industriell elelegans". Och det med all rätt när man ser dessa bilder tycker jag.






Vindsvåning med snygga glaspartier i den fina gråblå tonen som är genomgående i projektet.



Härligt, stort badrum.



Lite french style över köket, en blandning av rustikt och modernt.



Vackra bågformade fönster.



 Stuckaturer i Beckerska huset.



Gillar de gråblå snickerierna, de rejäla plankgolven och den integrerade garderobslösningen.




Foton från strahattsfabriken.se

Härlig utomhusmiljö.


lördag 20 oktober 2012

LIGHT UP

Foto Leva & Bo

Foto Markslöjd

Foto Torbjörn Eliasson

Foto Sköna Hem

Snart är det slutet av oktober och vi ställer om till vintertid. Mörkret faller på. Det är lätt att man som husägare känner att tomten blir mörk, så mörk under dygnets sena timmar. Idag bjuder jag på lite inspiration och idéer kring utomhusbelysning. Tidigare fanns utomhusarmaturer i form av pollare och spotlights främst framtagna för offentlig miljö. Och priset blev därefter. Men de senaste åren har många belysningsföretag lanserat lite mer spännande utomhusbelysning för oss vanliga konsumenter som vill belysa trädgården. Bland annat Markslöjd och By Rydéns.

Några tips:
1. Belys entrén, antingen med en infälld lampa om du har ett tak över entrén eller belys ett träd eller en buske i närheten. Finns det trappor upp till dörren kan det behövas ljus på stegen, men det räcker med svag belysning.
2. Belys något en bit bort, t ex ett träd, en buske eller ett plank som du kan se även inifrån huset. Träd blir fina skulpturer när de belyses. Sätt strålkastare i marken, riktade uppåt. Eller belys ett vackert grenverk bakifrån så att det blir en fin siluhett. Sätt armaturerna nära stammen om det går, så är risken mindre för bländning.  Belys gärna växter som är vackra året om, t ex en Rhododendron eller Rådhusvin.
3. Använd gärna varierande ljuskällor på varierande höjder. Om du belyser ett träd så använder du med fördel metallhalogen, det räcker med 35 Watt för ett träd.


fredag 19 oktober 2012

TILL SALU












Bilder från Hemnet



Folkhems visningslägenhet som visades upp på Bomässan i Annedal, snyggt stylad av Lotta Agaton, är nu till salu. Noterar dock att man efter Bomässan tyvärr rensat bort trevlig rekvisita i bland annat sovrum, matsal och kök. Lamporna över bordet till exempel. Hur som helst, det är en etagelägenhet på 4,5 rok på 110 kvm med stor terass. Folkhem har som vanligt klass i sitt byggande och här finns många fina detaljer. Gillar "Folkhemstrappan" som designats av Gert Wingårdh, de vitpigmenterade askgolven (med golvvärme så att man slipper fula radiatorer) och fönstren som når ända ned till golvet. Husen är ritade av Joliark.